A gyógyvíz jótékony hatásait akár 43 C°-on is élvezhetjük.

Alkáli-hidrogén-karbonátos gyógyvíz, fluoridion,
jodid és bromid tartalommal.

Az alacsony sótartalmú, ám ásványi anyagokban gazdag termálvíz
580 méter mélységből tör fel.

Mélyfúrású kút adatai

A Kerekestelepi Fürdő területén található mélyfúrású kút: V sz. termálkút,
Vízikönyv szám: Kösely VIII/1221.
Országos kútkataszteri száma: B 1771
Kút mélysége: 800 m
Vízhőmérséklet: 42 – 43 C°

Vízminősítés

A Kerekestelepen 750 méter mélységű termálvíz található 42 fokos kifolyó vízhőmérséklettel.
Vízösszetétel alapján a termálvíznek bizonyított gyógyhatása van, így kapta meg 2009-ben hivatalosan is az ásványvíz minősítést.
A minősítő határozat száma: 838-5/OTH/2009.
2015-ben a minősítési folyamat végén az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal KEF-4664-3/2015. iktatószámú határozatában gyógyvízzé minősítést.

A kút vize minősített gyógyvíz, felhasználása külsőleg, medencés fürdésre történik.

Az összes oldott ásványi anyag tartalom meghaladta az 1000 mg/l értéket (1750 mg/l). A víz összetétel alapján: nátrium-hidrogénkarbonátos, kloridos jellegű, termális víz, melyben különleges vízminőségi komponensek a következőek: a bromid 1 mg/l, a fluorid 1,2 mg/l, a jodid tartalom 1,8 mg/l, szulfid tartalom csekély (<0,1 mg/l). A pH 8,1, kissé lúgos. A víz keménység szempontjából az igen lágy kategóriába esik (összes keménység 10 mg/l CaO, azaz 1,0 nkf). A vízminőségi vizsgálatok eredményeit táblázatban foglaltuk össze.

Az elvégzett orvosi vizsgálatok eredményei alapján, a szakorvosi vélemény szerint a vizsgálat krónikus derékfájdalomban szenvedő betegeken végzett randomizált, kettős vak, kontrollált, követéses vizsgálat történt. A humán orvosi vizsgálat során a betegek életminősége a balneoterápia után szignifikáns javulást mutatott.

Érdekessége a víz természetes pH 8,4; azaz lúgos, így az ide látogatók rendszeresen fogyasztják a szervezetük természetes eredetű lúgosítására.

Kerekestelepi fürdő B-1771 OKK kút vízkémiai paraméterei összefoglalója